Fan van Feyenoord
Nieuws

Weer netten langs het veld tijdens Feyenoord - Ajax maar voor de laatste keer?

Tijdens de wedstrijd Feyenoord – Ajax in de halve finale van het KNVB bekertoernooi worden er weer veiligheidsnetten geplaatst rond het veld en dat is geen goed nieuws voor de tv kijkers. Door deze maatregel wordt er weer vanuit een ander camerastandpunt gefilmd. Zendgemachtigde ESPN moet daardoor ter hoogte van het dakrand gaan filmen meldt 1908.nl.

Toen beide clubs elkaar twee maanden geleden troffen in de competitie was er al veel te doen om het camerastandpunt. De wedstrijd werd van een hoger punt gefilmd omdat het tv publiek dan weinig last zou hebben van de netten. Dat zorgde voor veel onvrede bij de tv kijkers. Toch lijkt het onvermijdelijk dat er in de komende wedstrijd echter vanuit een soortgelijk camerastandpunt gefilmd zal worden.

Leefbaar Rotterdam, de grootste politieke partij, vindt dat er vanaf het volgende seizoen tijdens de klassieker weer uitsupporters welkom moeten zijn. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt open te staan voor gesprek. Al bijna vijftien jaar wordt de Klassieker zonder fans van beide clubs gespeeld. "We moeten het weer gaan proberen", zegt Ingrid Coenradie, raadslid bij Leefbaar Rotterdam. "Niet meteen met een dubbel uitvak, laten we het opbouwen en met een kleine groep beginnen, inclusief strenge begeleiding. Natuurlijk is het spannend, maar we moeten niet in angst blijven hangen."

Coenradie is zelf seizoenkaarthouder bij Feyenoord en is voorstander van Ajax-fans in De Kuip. "Ik mis het. Die rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax is één van de dingen die voetbal magisch maken", zegt ze. "Ik weet dat er ook een lelijke kant is, maar we moeten ons niet laten leiden door angst. Het idee was ooit om tijdelijk geen uitfans toe te laten, maar ik vraag me af wat er de afgelopen jaren is gebeurd om het weer mogelijk te maken. We moeten de stap weer een keer durven te wagen, anders blijft dit voor eeuwig zo."

Tegenover het AD laat Aboutaleb weten open te staan voor 'gesprekken die ons verder brengen en waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid pakt'. Wel waakt hij voor optimisme. "Iedereen heeft kunnen zien hoe de spelersbus van Ajax 'welkom' wordt geheten bij de Kuip. Afschuwelijke taferelen. Dat sentiment maakt mij niet optimistisch."

Feyenoord heeft begrip voor het besluit van Aboutaleb om de halve finale van de beker nog zonder uitpubliek te spelen. "We willen allemaal dat het ooit niet meer nodig is. Voetbal moet een sportieve strijd zijn met supporters van beide clubs op de tribunes. Maar de afgelopen seizoenen zijn helaas nog niet alle seinen opeens op groen gesprongen", laat een woordvoerder weten.