Fan van Feyenoord
Nieuws

Valse start voor Feyenoord tegen Fortuna Sittard

De eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen 2023/2024 is voor Feyenoord niet goed verlopen, je mag spreken van een valste start. Tegen het Fortuna Sittard van Danny Buijs kwamen de Rotterdammers niet verder dan een teleurstellende 0-0. Nieuwkomer Bart Nieuwkoop kreeg van trainer Arne Slot direct een basisplaats en dat ging ten koste van Marcus Pedersen.

Feyenoord begon slordig aan de wedstrijd, maar kreeg wel een handvol mogelijkheden. Vooral Nieuwkoop liet zich nadrukkelijk gelden en kwam een aantal keer door over rechts. Binnen twee minuten kreeg Igor Paixão twee goede kopkansen, maar de Braziliaan kon de pogingen niet doeltreffend afronden. Halverwege de eerste helft moest Feyenoord plots met een man minder verder. Nieuwkoop kreeg aanvankelijk geel na een overtreding op Fortuna-aanvaller Iñigo Córdoba. De VAR riep scheidsrechter Rob Dieperink echter naar de kant, waarna de debutant rood kreeg. Nieuwkoop ging vol op de achillespezen van een tegenstander staan.

Slot haalde een teleurgestelde Ramiz Zerrouki naar de kant en bracht met Thomas Beelen een nieuwe verdediger. Hoewel Fortuna een man meer had, bleven de beste kansen voor Feyenoord. De Limburgers kwamen er met Tijjani Noslin een paar keer gevaarlijk uit, maar waren onzorgvuldig voor Justin Bijlow. Na rust probeerden de Rotterdammers de vechtmachine van Fortuna kapot te spelen. Na ruim een uur leek Feyenoord loon na werken te krijgen, nadat Dieperink de bal na een overtreding op Santiago Gimenez op de stip legde.

De VAR greep opnieuw in en zag dat de overtreding buiten de zestien werd gemaakt. Een doelpunt leverde de vrije trap niet op en de tijd begon te dringen voor Feyenoord. Met nog een kwartier op de klok kreeg Fortuna dé kans om op voorsprong te komen. Na uitglijden van Bijlow was het doel leeg voor Córdoba, die de bal met te weinig kracht in schoot. Een uiterste krachtsinspanning van Beelen zorgde ervoor dat de bal van de lijn kon worden gehaald.

Slot bracht in de slotfase Jahanbakhsh en debutant Ayase Ueda, die nog grote kansen kregen maar gescoord werd er niet. Zo heeft de landskampioen een valse start van het nieuwe seizoen.

Trainer Arne Slot weigerde het gelijkspel toe te schrijven aan de rode kaart, die hij terecht vond, en omdat zijn ploeg met tien man door moest. Hij zei na de wedstrijd o.a. "Zo simpel is het denk ik niet. Door een beslissing van de scheids verlies je geen punten. Ook met tien man hebben we kansen gehad om er met drie punten vandoor te gaan. Ik kan de jongens niets verwijten, ze zijn blijven vechten.". Over de rode kaart zei hij "De vraag is of hij op die plek op het veld zo agressief het duel moet aangaan. Ik kon me vinden in de beslissing om er rood voor te geven."

Van een 'valse start' wil Slot niets weten. "Dat is een understatement", reageert hij. "Het is zwaar teleurstellend, als je de Johan Cruijff Schaal in eigen stadion niet wint en daarna de eerste competitiewedstrijd met een gelijkspel en een rode kaart begint."

Mats Wieffer is ook heel kritisch naar zichzelf toe en hij spreekt na afloop van een 'valse start'. "Dat kan je wel zeggen. Thuis moet je van Fortuna winnen, dat weten we maar al te goed. Een snelle rode kaart werkt niet mee, dan moet die een keer goed vallen", stelt de middenvelder tegenover ESPN. "We hebben niet heel veel meer gecreëerd. Dan is het wel een valse start, ja."

"Persoonlijk ben ik ook nog niet mezelf", vervolgt Wieffer. "Ik ben nog niet de Mats van vorig jaar, een beetje zoekende nog." Trainer Arne Slot kiest er dit seizoen voor om Wieffer wat verder naar voren te schuiven. "Daar moet ik erg aan wennen. Het loopt niet, ik loop over de bal heen... Er zijn geen excuses, maar ik weet niet waar het aan ligt."

"Ik ben zoekende, vorig jaar was dat niet zo", benadrukt Wieffer. "In de tweede helft sta ik meer op zes en dat vind ik lekkerder. Maar ik moet me aanpassen. Als de trainer me hoger op het middenveld zet moet ik zorgen dat ik daar beter speel. Persoonlijk is er nog veel werk aan de winkel."

Opstelling Feyenoord: Bijlow; Nieuwkoop, Geertruida, Hancko, Hartman (76' Jahanbakhsh); Wieffer, Timber (76' Ueda), Zerrouki (35' Beelen); Stengs (84' Van den Belt), Gimenez, Paixão (84' Minteh)