Fan van Feyenoord
Nieuws

Gemoederen omtrent Orkun Kökcü lopen hoog op.

De gemoederen omtrent het niet dragen van de aanvoerdersband van Orkun Kökcü afgelopen zondag lopen best hoog op. Wegens geloofsovertuiging wilde de Feyenoord aanvoerder de band niet dragen in de wedstrijd tegen AZ en droeg Gernot Trauner de band. De één vind het okay maar velen vinden het niet okay.

Feyenoord directeur Dennis te Kloese heeft uitgebreid gereageerd op deze kwestie en zei o.a. tegen ESPN "Aan het begin van deze week kwam Orkun bij me langs. Hij vertelde dat hij iedereen respecteert, maar dat hij geen uithangbord van deze campagne wil zijn”. "Voor iedereen binnen de club is dit een moeilijke situatie", zei Te Kloese na AZ-Feyenoord. "Als club willen wij ons bij deze actie aansluiten, dat hebben we ook laten zien door Gernot de aanvoerdersband te geven. Wij staan er volledig achter. Het maakt het dan heel moeilijk dat Orkun hier niet aan mee wil doen wegens geloofsovertuigingen. Daar willen we echter ook voor hem respect opbrengen, als hij aangeeft dat hij niet als uithangbord hiervoor gezien wil worden".Kökcü liet in een statement weten dat 'iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt'. "Ik kan me heel goed voorstellen dat daar twijfel over komt met deze beslissing", was Te Kloese eerlijk. "Daarom wil ik hier staan, om te zeggen dat we hiermee bezig zijn. Wij zitten wat dit betreft ook in een leerproces." 

 

Feyenoord volger en tv commentator Emile Schelvis vond het onacceptabel dat Kökcü de band niet wilde dragen. Op Radio Rijnmond zei Schelvis Orkun Kökcü staat de aanvoerdersband 'uit religieuze overwegingen' voor één wedstrijd af aan Gernot Trauner. "Hij stelt daarmee het aanvoerderschap van Feyenoord op de tocht "Sterker nog, ik vind dat hij geen aanvoerder van Feyenoord kan zijn als hij niet mee doet aan dit soort acties. Het zijn de waarden waar wij als Westerse samenleving voor staan." "Wat wil het zeggen over het geloof dat hij deze band nu niet wil dragen? Vindt hij dat mensen die er een andere voorkeur op nahouden niet meetellen of dat hij er geen statement over hoeft te maken? Dat is interessant. Het kan niet zo zijn dat jij je als aanvoerder van Feyenoord aan zo'n actie onttrekt. Als wij tegen dit soort imbeciliteit geen statements blijven maken, zal er nooit iets veranderen."

 

lhbtiq+-organisaties betreuren de keuze van Orkun Kökcü om tijdens de eredivisie-topper van Feyenoord tegen AZ niet met een speciale One Love-aanvoerdersband te spelen. De Turkse middenvelder zag dat vanwege zijn geloofsovertuiging niet zitten.

Voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation - een organisatie die zich inzet voor de acceptatie van homo's en lesbiennes in de topsport - vermoedt dat Kökcü onder druk is gezet door zijn omgeving. "Jaren terug kreeg Guram Kashia van Vitesse veel over zich heen na het dragen van de band en daar is hij zo van geschrokken. Dat weet Kökçü ook na één druk op de knop. Het geeft maar aan dat wij nog altijd hard nodig zijn", zegt ze tegen NU.nl Ze toont wel begrip. "Wie ben ik om het te veroordelen? Als het zo met de paplepel wordt ingegoten, dan verander je het niet even in één wedstrijd."

De Roze Kameraden, een groep Feyenoord-supporters opgericht voor en door lhbti'ers, reageert teleurgesteld. "Kökçü's besluit is bijzonder jammer en betreurenswaardig", zegt voorzitter Paul van Dorst tegen het AD. Hij kreeg sinds de oprichting van de Roze Kameraden zelf te maken met bedreigingen. Vorig jaar werd zelfs brand gesticht bij zijn sportschool en werden anti-lhbti-teksten op muren geklad. "Het had daarom veel betekend als Kökçü de band wél om had gedaan. Ik zou hem dat graag uitleggen."

Ook het COC Rotterdam baalt van Kökcü. "Dit is best een klap in het gezicht, juist in een week die gaat over verdraagzaamheid", reageert voorzitter Arjan Beune in het AD. "Als aanvoerder heb je een bepaalde voorbeeldfunctie, zeker gezien wat er eerder is gebeurd bij Feyenoord. Als Kökcü dit al niet wil doen, wat wil hij dan wél doen om de acceptatie van lhbti’ers te vergroten en de vijandigheid in stadions te verminderen?"

Feyenoord-directeur Dennis te Kloese sprak zondag al van 'een moeilijke situatie voor iedereen binnen de club'. "Het maakt het heel moeilijk dat Kökcü niet wil uit geloofsovertuiging, maar daar willen we ook respect voor opbrengen", liet hij weten. Trainer Arne Slot noemde het gesprek dat hij met zijn aanvoerder had 'moeilijk'. Ook de aanvoerder van Excelsior, Redouan El Yaakoubi, zag af van het dragen van de One Love-aanvoerdersband. Hij droeg een band met daarop 'respect'.

 

Willem van Hanegem steunt Orkun Kökcü in zijn beslissing om de regenboogaanvoerdersband niet te dragen. De Kromme vindt dat iedereen zelf mag bepalen aan welke acties hij meedoet.

Het verhaal rond Kökcü is bekend: wegens geloofsovertuigingen droeg hij de regenboogband niet op bezoek bij AZ. 'Ze raakten maar niet uitgepraat over het feit dat Orkun Kökcü de aanvoerdersband met al die kleurtjes niet wilde dragen tegen AZ', begint Van Hanegem in zijn column voor het AD. 'Want als je even niet in de pas loopt, duikt de hele goegemeente erop tegenwoordig. Kökcü moet dat wat mij betreft lekker zelf weten.'
'Natuurlijk moet er voor iedereen plaats zijn in het leven en zeker ook in de de voetballerij', gaat Van Hanegem verder. 'Hoe je eruit ziet of waar je voorkeur in de liefde ligt; het mag echt allemaal niets uitmaken. Maar ik heb niets met al die achter een bureau bedachte acties waar zo’n gedwongen karakter omheen hangt. Want juist dat geeft mensen vaak weer het idee dat ze een tegengeluid moeten laten horen.'

Kökcü is  oud en wijs genoeg om zijn eigen beslissingen te nemen'. 'Dat moet je respecteren. Zoals ik op televisie ook de bondscoach van de vrouwen, Andries Jonker, op ESPN zag zitten zonder regenboogspeldje. Dat mag hij toch? Frank Arnesen en de andere gasten hadden er wel eentje op hun jasje zitten. Prima, maar het moet niet worden verplicht.'

Valentijn Driessen van De Telegraaf noemde de beslissing van Kökcü nogal dubbel en zelfs Hypocriet. Hij zegt dat hij respect heeft voor homo’s maar tevens het geloof uitdragen waar juist het respect voor mensen met een andere geaardheid ontbreekt en waar ze die groep het liefst uitsluiten. Dan ook nog voor de aftrap van de wedstrijd gaan bidden voor dit onverdraagzaam en vrijheidsbeperkend geloof. Volgens de journalist maakt het duidelijk dat Kökcü niet gevangen zit in zijn geloof. Driessen zegt “neem die verantwoordelijkheid als aanhanger van de islam en verdedig die standpunten als je geloof voorop staat. Zeg dat gewoon dat je homoseksualiteit niet accepteert dat is beter dan je verschuilen achter een lafhartig statement wat ongetwijfeld zorgvuldig samen met Feyenoord is opgesteld maar waarvan de hypocrisie vanaf drupt. Driessen is van mening dat dit niet zonder gevolgen mag blijven en dat ondanks de labbekakkerrige eerste verklaring zou Feyenoord alsnog zijn aanvoerdersband afnemen en met Trauner als aanvoerder door moeten gaan. Ook als signaal naar de LHBTI+gemeenschap.