Feyenoord verliest van AS Roma in de finale.

Kan Feyenoord historie schrijven door als eerste club ooit de Conference League te winnen? Dan zal het af moeten rekenen met AS Roma, het team van de geslepen José Mourinho.

De opstellingen:

Screenshot_20220525-202410_Facebook     Screenshot_20220525-202742_Twitter

20220525_205814     20220525_205807

Feyenoord begint goed aan de wedstrijd en heeft het meeste balbezit en de Romeinen zijn erg slordig in balbezit. Heeft men de bal dan duurt dan niet lang of Feyenoord heeft de bal al weer al worden er geen echte kansen uitgespeeld door Feyenoord.

AS Roma moet in de 16e minuut al een tegenslag incasseren als spelmaker Henrikh Mkhitaryan met een blessure het veld moet verlaten en wordt vervangen door Sérgio Oliveira. AS Roma blijft ontzettend slordig in balbezit en wanneer kan Feyenoord daar eens van profiteren.  Men kan nog geen gaatje vinden in de hechte Romeinse defensie.

In de 25ste minuut gaat AS Roma dan snel in de omschakeling en Tammy Abraham wil Gernot Trauner uitspelen maar de Oostenrijker maakt een overtreding en ontvangt de gele kaart. Een professionele overtreding noemt men dat want anders had Tammy Abraham heel veel ruimte om op te stomen naar de goal van Justin Bijlow.

Na een minuut of 20 gaat AS Roma ook meevoetballen, na het goede begin van Feyenoord,  en worden sterker en sterker en de eerste echte kans in de wedstrijd is direct raak als Gianluca Mancini een lange bal geeft waar Gernot Trauner onder door gaat en Nicolò Zaniolo de bal controleert op de borst en met de linkerschoen de bal over Justin Bijlow in de goal wipt, 1-0. De Romeinen krijgen de overhand op het middenveld.

Lorenzo Pelegrini krijgt in de 37ste minuut een gele kaart omdat hij zich bemoeid met een opstootje tussen Cyriel Dessers en Chris Smalling die het even met elkaar aan de stok hebben. De aanvoerder van AS Roma moest van ver komen om zich hiermee te bemoeien dus een domme gele kaart is dit.

Feyenoord zet nog even aan in de laatste minuten van de eerste helft. Een eerste helft waar vier minuten extra tijd bij komen. In die vier minuten gebeurt er niet veel meer en zo gaan beide ploegen met de 1-0 stand in het voordeel van AS Roma naar de kleedkamer. Een moeizame eerste helft van Feyenoord waarin de ploeg niets wist te creëren en wel een goal incasseert en tegen een Italiaanse ploeg dat ongedaan maken is heel moeilijk want het zijn meesters in het tegenhouden.

Screenshot_20220525-225406_Twitter

Twee ongewijzigde teams betreden na rust het speelveld en de vraag is wat heeft Arne Slot bedacht om het de Romeinen moeilijk te maken. Feyenoord speelt nu naar de eigen aanhang toe en komen prima uit de kleedkamer en krijgen na ruim een minuut een corner die in een variant wordt genomen en Gernot Trauner raakt de paal en uit de rebound schiet Guus Til en die bal kan Rui Patricio redden. De Feyenoorders protesteren dat er hands gemaakt is maar de VAR heeft niks gezien. Feyenoord blijft aanzetten en in de 50ste minuut een uithaal van Tyrell Malacia van een meter of 20 en weer red Rui Patricio en tikt de bal via de lat over. In de tegenaanval is Tammy Abraham Marcos Senesi te snel af en is de Feyenoorder Abraham helemaal kwijt en houd hem dan vast en daardoor kan Abraham niet veel goeds met de bal doen. Hier komt Feyenoord echt goed weg want ze hadden maar zo met 10 man kunnen staan. Iemand in de staf van AS Roma krijgt dan een gele kaart wegens protesteren en direct daarna gaat Arne Slot wisselen, 59ste minuut, en Jens Toornstra komt voor Guus Til.

Het is alleen Feyenoord wat de klok slaat in het eerste kwartier van de tweede helft. AS Roma komt de middenlijn nauwelijks meer over, op het moment van Abraham en Senesi na dan. Het is wachten op de gelijkmaker want die moet toch vallen zo?

AS Roma gaat in de 67ste minuut een dubbele wissel toepassen en uit het veld gaan doelpuntmaker Nicolò Zanilo en Nicola Zalweski en binnen de lijnen komen Jordan Veretout en Leonardo Spinazzola.

Feyenoord gaat dan in de 74ste minuut wisselen en haalt Gernot Trauner en Reiss Nelson naar vde kant en brengt Bryan Linssen en Marcus Pedersen. Lutsharel Geertruida gaat dan naar het centrum en Marcus Pedersen wordt rechtsback.

Feyenoord blijft maar drukken en drukken maar creëren tot dan toe te weinig echt kansen om het de Romeinen moeilijk te maken. Er komen momenten voor o.a. Cyriel Dessers maar het lukt hem steeds niet om de bal goed vrij te naken om goed uit te kunnen halen of er zit een been tussen en ook zijn ze van AS Roma goed geïnstrueerd dat Luis Sinisterra vaak naar binnen komt en dan kan schieten en dat lukt het vanavond ook nog niet. Rui Patricio krijgt dan geel wegens tijdrekken en dat had AS Roma zelf in de hand want er was wat onduidelijkheid omtrent een wissel van Tammy Abraham die wel of niet eruit ging. Direct daarna de eerste echt kans voor AS Roma als Jordan Verretout de bal inspeelt op Lorenzo Pellegrini en die kan schieten maar Bijlow staat op zijn plaats. Het is te zien dat het seizoen lang is geweest want steeds meer spelers krijgen last van pijntjes op het veld.

In de 88ste minuut wisselt Feyenoord nog twee keer en brengt Alireza Jahanbakhsh en Patrick Wålemark voor Orkun Kükcü en Tyrell Malacia en bij AS Roma komen Mattias Viňa en Eldor Shomurodov voor Rick Karsdorp en Tammy Abraham.

Vijf minuten extra tijd komen er dan bij en daarin moet het gebeuren voor Feyenoord om in ieder geval een verlenging eruit te spelen. Het moment om te scoren komt als Cyriel Dessers een bal doorkopt en Bryan Linssen net niet goed uitkomt om de bal binnen te tikken, dat was de kans. Dat was tevens de laatste kans en zo eindigt de wedstrijd in een 1-0 overwinning voor AS Roma. Met opgeheven hoofd kan Feyenoord terug naar huis want ze hebben er alles aan gedaan en men kan met trots op vakantie gaan.