Fan van Feyenoord
Nieuws

Feyenoord verliest opnieuw in Amsterdam

Lang leken Salomon Kalou en Dirk Kuyt zondagmiddag hun opvolgers te krijgen. Tot een kwartier voor tijd verdedigde Feyenoord door doelpunten van Luis Sinisterra en Guus Til een 1-2 voorsprong tegen Ajax in Amsterdam, maar in de slotfase glipte een resultaat de Rotterdammers door de vingers.

Met Gernot Trauner en Tyrell Malacia 'gewoon' in de basis en Jens Toornstra als vervanger van de geschorste Orkun Kökcü bij Feyenoord, begon De Klassieker een paar minuten later dan gepland. Vanwege het nodige vuurwerk ontstond er brand in de Johan Cruijff Arena. Die werd uiteindelijk geblust, met wel veel rookontwikkeling tot gevolg. Er vielen geen gewonden.

 

Nadat scheidsrechter Danny Makkelie de wedstrijd op gang had gefloten, begon Feyenoord overtuigend. Eerste miste Luis Sinisterra nog een vrije kopkans, maar in de achtste minuut was het wel raak. Nadat Guus Til de bal nog op Onana schoot, kopte de Colombiaan de rebound binnen: 0-1. Daarmee kwam een einde aan een periode van bijna vijf jaar zonder Feyenoord-goal in de Arena.

 

Feyenoord bleef de bovenliggende partij, maar bij de eerste de beste kans kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Ofir Marciano redde nog met zijn benen op een schot van Ryan Gravenberch, maar de bal kwam zo voor de voeten van Sébastien Haller. De Ajax-spits kon simpel scoren.

Lang konden de Amsterdammers niet genieten van de gelijke stand. Vier minuten na de goal van Haller kwam een fel Feyenoord opnieuw op voorsprong. Steven Berghuis leverde de bal in bij een scherpe Fredrik Aursnes, waarna Til 'm via Cyriel Dessers voor zijn voeten kreeg. De middenvelder schoot de bal dit keer wel overtuigend achter Onana: 1-2.

Het had bijzonder weinig geschild of Feyenoord was met een ruimere marge gaan rusten in Amsterdam. Na een goede counter maakte Dessers echter de verkeerde keuze in de afronding, door de bal zelf voorlangs te schuiven. Aanvoerder Toornstra stond vogeltje vrij en had de bal voor het inschieten gehad. Maar voor de morrende Amsterdamse tribunes kwam de Rotterdamse voorsprong voor rust niet meer in gevaar.

Een kwartier na rust was Ajax voor het eerst heel dicht bij de gelijkmaker. Via Jurriën Timber landde de bal uiteindelijk op de lat. Het was het begin van een periode van meer druk van de thuisploeg, maar de Amsterdammers waren meermaals slordig in de afwerking. Zo kopte invaller Brian Brobbey in volledig vrije positie naast. Feyenoord loerde vooral op de omschakeling, maar kwam er nog nauwelijks gevaarlijk uit.

Feyenoord stond steeds meer met de rug tegen de muur en verloor uiteindelijk opnieuw de voorsprong. Een vrije trap van Dusan Tadic viel over Marciano heen en in het doel: 2-2. De doelman van Feyenoord zag er net als bij de 1-1 niet lekker uit, en Ajax rook bloed.

Vijf minuten voor tijd draaide de thuisploeg de wedstrijd helemaal om en ging het definitief mis voor Feyenoord. Antony kreeg de bal in vrijstaande positie rond de penaltystip en schoot de 3-2 in de korte hoek binnen. Die tik kwam Feyenoord uiteindelijk niet meer te boven. Ajax haalde alles uit de kast, Antony pakte nog zijn tweede gele kaart, maar tot een derde treffer kwam Feyenoord niet meer.

Ajax - Feyenoord 3-2 (1-2)

8' Luis Sinisterra 0-1
24' Sébastien Haller 1-1
28' Guus Til 1-2
78' Dusan Tadic 2-2
86' Antony 3-2

Opstelling Feyenoord: Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Toornstra (63' Hendrix), Til; Nelson, Dessers (76' Linssen), Sinisterra (83' Pedersen)

Hilariteit in de perskamer van de Johan Cruijff Arena: terwijl Arne Slot praat over de 'blessure' van Antony, komt de Braziliaan binnen op krukken. Na de 3-2 kreeg Antony twee keer geel: eerst voor het uittrekken van zijn shirt en in de blessuretijd voor opzichtig theater. "Het is misschien gek als je 3-2 achter staat, maar ik heb erom gelachen", zegt Slot op de persconferentie na de verloren Klassieker. "Eerst lag hij naast het veld en had ik al het idee dat er niet zo heel veel aan de hand was, maar kwam hij hinkend weer binnen de lijnen. Toen vond Dusan Tadic het nodig om hem een duwtje te geven, waardoor hij weer ging liggen. Dat Antony vervolgens rood kreeg, zag er wat kolderiek uit, maar het was alleen maar in ons nadeel."
Arne Slot vindt de nederlaag van Feyenoord onterecht. Lang had hij het gevoel dat zijn ploeg de overwinning weg zou slepen uit Amsterdam. Het liep anders. 

Slot heeft Feyenoord tot in de puntjes voorbereid en zag vanaf de bank hoe Ajax in de eerste helft opgerold werd. "Het enige dat overheerst is het resultaat en dat zal maandag ook zo zijn. Zij hebben heel aanvallend en risicovol Ajax onder druk proberen te houden. Daar kregen we de beloning voor met de 1-2", zegt Slot tegen ESPN.
Het plan van Slot werkte: Ajax volle bak onder druk zetten. "Je bent afhankelijk van de kwaliteit van de tegenstander. Als ze er onderuit komen moet je het accepteren en wat verder terug. Dit hebben we ook laten zien in De Kuip. We hebben Ajax er toen slecht uit laten zien, zoals ik het noemde. Ik vond Ajax niet goed spelen en had niet het gevoel dat de goal zou vallen. Ik weet niet precies waar wij recht op hadden, maar in ieder geval niet op een nederlaag."
Slot is kritisch op doelman Ofir Marciano, die niet vrijuit ging bij de 1-1 van Sébastien Haller en 2-2 van Dusan Tadic. Slot zegt het niet hardop, maar neemt zijn doelman het een en ander kwalijk. "Dat is lastig als je daar het woord verwijten aan moet koppelen. Als er een vrije trap vijf meter bij de achterlijn binnengeschoten wordt, hadden we dat allemaal anders willen zien, laat ik het dan zo zeggen. Hij zal er zelf ook niet goed op terug kijken."

Feyenoord had minstens een punt verdiend tegen Ajax, zegt Guus Til. De middenvelder kan niet geloven dat zijn ploeg alsnog verloren heeft in Amsterdam. 
"Ajax speelt vaak volle bak één op één, maar ze spelen vaak tegen teams die die duels verliezen. Daardoor lijkt het alsof ze verdedigend helemaal niet in de problemen komen. Tegen teams die op het middenveld wel de één tegen één kunnen winnen, zie je dat er ontzettend veel ruimte valt achter hun verdediging", zegt Til tegen ESPN .

 

Erik ten Hag noemt de drie punten in de Klassieker een 'fantastische prestatie' van Ajax. De Amsterdammers knokten zich twee keer terug van een achterstand en wonnen met 3-2 in de Johan Cruijff Arena.
"Dit is een fantastische prestatie van de ploeg", zegt Ten Hag tegen ESPN. "Na zoveel tegenslag zó terugvechten... We maakten desastreuze fouten in de omschakeling en in de opbouw. Dat mag ons niet gebeuren."

"Nee, met de backs heeft het niks te maken. De controlerende middenvelder (Edson Álvarez, red.) en centrale verdedigers (Jurriën Timber en Lisandro Martínez, red.) stonden niet in positie. Als ze gewoon hun taken uitvoeren en hun posities innemen, gebeurt het niet. We hadden het kunnen voorkomen."
Over de tweede helft van Ajax is Ten Hag meer dan tevreden. "In de laatste 35 minuten hebben we Feyenoord totaal weggevaagd. Ze waren nergens meer." Die laatste uitspraak zorgde voor cynisme bij ESPN-analist Mario Been. "Geen spel tussen te krijgen. Weggevaagd... Ik vond het wel meevallen."

Jens Toornstra is doodziek van de nederlaag van Feyenoord. Zijn ploeg was op weg naar een stunt tegen Ajax, maar de slotfase veranderde alles en dus staat Toornstra met lege handen. Feyenoord kwam in een geweldige eerste helft op een 1-2 voorsprong, maar de tweede helft was voor Ajax. "Dit is heel zuur, zeker na de eerste helft waarin ons plan werkte. In die fase hadden we de afstand moeten vergroten", zegt Toornstra voor de camera van ESPN.

"Ik heb een deel van de tweede helft gemist, het laatste kwartier was vooral verdedigen. Dan vliegt-ie er twee keer in, ongelooflijk. Ajax kan goed aanvallen, maar bij balverlies ligt er ruimte", zegt Toornstra, die het gevoel had dat Feyenoord de wedstrijd over de streep zou trekken. "Dat gevoel had ik echt, zeker op basis van de eerste helft. We staan met lege handen, dat maakt het zo zuur. Zeker na zo'n eerste uur."

Bron o.a. RTV Rijmond