Feyenoord pakt in slotfase na een omstreden strafschop een punt tegen PSV

IMG-20220429-WA0034

Na de prima prestatie van Feyenoord van afgelopen donderdag in Marseille wachtte vandaag weer een nieuwe krachtproef voor de mannen van Arne Slot. De nummer 2 van de ranglijst PSV kwam op bezoek in de Kuip.

FSPVK8TXwAAywRC     FSPTTlzWYAI-O7v

Feyenoord begon met dezelfde elf namen als in de wedstrijd tegen Olympique Marseille. In de eerste helft waren de vermoeienissen bij de thuisploeg nog duidelijk zichtbaar want de ploeg werd overlopen door PSV. Feyenoord liep in deze eerste helft alleen maar achter de feiten aan en in de 16e minuut stond het al 0-1 als Orkun Kökcü de bal op het middenveld verspeeld en Joey Veerman de bal de diepte in speelt op Cody Gakpo en die ronde bekwaam af.

De thuisploeg reageerde met een uitval van Dessers, maar na een half uur spelen werd het ook 0-2. Gakpo combineerde subtiel met Eran Zahavi en stiftte de bal even bekeken voorbij Ofir Marciano. 'We moeten eerlijk zijn. Het spel is niet best...', concludeerde Feyenoord bij rust via de officiele kanalen. Trainer Arne Slot was het daar klaarblijkelijk mee eens en paste bij rust drie wissels toe: Jens Toornstra, Patrik Walemark en Bryan Linssen voor Kökcü, Guus Til en Reiss Nelson.

Het vernieuwde Feyenoord begon met goede moed aan de tweede helft en Yvon Mvogo moest al snel van zijn lijn af om Luis Sinisterra af te stoppen. Aan de andere kant werd keeper Ofir Marciano getest door Veerman en zette Lutsharel Geertruida een ultieme tackle in toen Eran Zahavi voor een leeg doel verscheen.

In de slotfase kwam PSV steeds minder het eigen strafschopgebied uit. Net name Dessers was constant dreigend, Sinisterra kreeg nog een kans en Linssen vond de bovenkant van de lat. PSV leek stand te houden, maar vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd kopte Dessers opeens de 1-2 binnen. In de extra tijd legde arbiter Serdar Gözübüyük de bal opeens op de stip, na hands aan Eindhovense zijde. Een zeer omstreden penalty want na een schot op goal van Jens Toornstra kwam de bal op de achterkant van de arm van Mauro jr. Serdar Gözübüyük twijfelde even maar legde de bal toch op de stip en ook de VAR greep niet in dus mocht Cyriel Dessers aanleggen voor de gelijkmaker. Dat deed hij vol zelfvertrouwen en stuurde Mvogo de verkeerde kant op en zo stond het toch nog 2-2. Daar bleef het dan bij.
Feyenoord hielp hiermee wel grote rivaal Ajax op weg naar het kampioenschap want met nog twee wedstrijden te gaan heeft PSV nog vier punten achterstand.

Na de wedstrijd verscheen Cyriel Dessers voor de camera en hij vertelde dat hij de handsbal niet heeft gezien tijdens de wedstrijd. Dessers zei dat Jens Toornstra heel overtuigend naar de scheidsrechter ging om te melden dat het hands was en daarom dacht Dessers dat het een duidelijke penalty was. Als hij dan de beelden krijgt te zien zegt hij dat Mauro jr wel probeert om zijn arm nog achter zijn lichaam probeert te krijgen dus dan is dit heel ongelukkig. We hebben misschien een beetje geluk gehad. "Wij hebben alleen al zó vaak pech gehad met scheidsrechters, nu hebben we misschien één keer een beetje geluk. Ik vind dit wel licht. Je kunt hem geven, maar er zijn ook scheidsrechters die hem niet geven. Ik vond de scheidsrechter wel heel goed vandaag, los van de penalty."

Met zijn twee treffers heeft Dessers veel Ajacieden erg blij gemaakt. Het kampioenschap is nu bijna binnen voor de Amsterdammers. "Ja, ik weet niet of de Feyenoord-fans daar ook blij mee zijn", lacht Dessers. "Maar we hebben onze sportieve plicht gedaan."

Trainer Arne Slot zei na de wedstrijd dat hij vond dat Feyenoord nog wel “ aardig” aan de wedstrijd begon maar daarna is het éénrichtingsverkeer geweest en ben je blij dat het bij rust nog maar 0-2 staat. Ze hadden een grotere voorsprong kunnen hebben, maar omdat het nog 0-2 stond, waren we toch nog in leven. Halverwege maakten Reiss Nelson, Orkun Kökcü en Guus Til plaats voor Bryan Linssen, Jens Toorntra en Patrik Walemark. "Wat ik heb gezegd? Nou, letterlijk weet ik niet meer, maar we hebben natuurlijk drie wissels doorgevoerd, dat doen we niet heel vaak", aldus Slot. "Twee van de drie was ik al van plan, omdat zij aangeven: de pijp is echt leeg. Ik denk dat dit een mentaal aspect is, omdat je vooral achter de bal aan loopt."