Fan van Feyenoord
Nieuws

Feyenoord door naar de halve finale Conference Leagie

Feyenoord is door naar de halve finale van de Conference League. Een mooie prestatie van de Rotterdammers.

De Rotterdammers hadden het op bezoek bij Slavia Praag niet makkelijk, maar Cyriel Dessers strafte twee foutjes van de thuisploeg genadeloos af en Luis Sinisterra maakte het feest compleet: in de halve finales wacht nu Olympique Marseille.

Trainer Arne Slot gaf Lutsharel Geertruida en Dessers de voorkeur boven Marcus Pedersen en Bryan Linssen en kreeg vrijwel direct na de aftrap gelijk. Slavia opende met een poging van Yira Sor, maar in de tegenaanval kon Dessers ervandoor, na een misverstand in het hart van de Slavia-verdediging: de Belg schoof de bal in de verre hoek en hielp Feyenoord aan een razendsnelle 0-1 voorsprong.

Slavia bleef echter de bovenliggende partij en werd bovendien in het zadel geholpen door Orkun Kökcü. De nummer tien speelde zonder te kijken terug op Ofir Marciano en Ibrahim Traoré onderschepte: 1-1. Nadat Peter Olayinka verzuimde om Slavia op voorsprong te zetten, ging de Praagse storm weer wat liggen. Feyenoord kreeg in de slotfase van de eerste helft zowaar wat kansen, maar Dessers vond Ales Mandous op zijn weg en Reiss Nelson verkwanselde een vrije schietkans.

De tweede helft was een stuk minder open en Feyenoord zag zijn aanvoerder Jens Toornstra geblesseerd uitvallen. Na een uur spelen kreeg het echter opeens de 1-2 in zijn schoot geworpen. Mandous – die nota bene de voorkeur kreeg boven Ondrej Kolár, na diens twijfelachtige optreden in de heenwedstrijd – liet de bal van zijn voet afspringen en werd vervolgens omspeeld door Dessers: 1-2.

Ditmaal had Slavia heel wat meer moeite om van de schrik te bekomen. De thuisploeg drong nog wel aan, maar deed dat met heel wat minder overtuiging dan voor rust. Feyenoord kreeg de ruimte om te counteren en benutte die een kwartier voor tijd om de definitieve nekslag uit te delen. Invaller Jorrit Hendrix zette Sinisterra aan het werk en de Colombiaan vond de korte hoek: 1-3. Dessers liet nog een opgelegde kans liggen om zijn hattrick vol te maken, maar dat mocht de pret niet meer drukken. De rode kaart voor Taras Kacharaba in de extra tijd was al helemaal een voetnoot.

Feyenoord komt twintig jaar na zijn UEFA Cup-winst weer in de buurt van Europees eremetaal. Op 28 april en 5 mei gaat het avontuur verder, met een dubbele ontmoeting met Olympique Marseille.

Cyriel Dessers heeft Feyenoord met twee treffers naar de halve finale van de Conference League geloodst. De Belg verscheen na de 1-3 zege bij Slavia Praag breed glimlachend voor de microfoon van Veronica.

Dat was de dienstdoende verslaggever niet ontgaan. "Zoals je het zegt: die glimlach, die gaat er voorlopig niet af", aldus Dessers. "Fantastisch gevoel, gewoon tegen een kampioen, tegen een écht sterk team, vind ik. En als je dan hier in hun eigen stadion met 1-3 kan komen winnen, op deze manier… Halve finale, ik denk niet dat velen het ons vooraf hadden gegeven."

Dessers mocht na twee minuten al voor het eerst juichen, nadat hij vrije doortocht kreeg. "Het was een soort van automatische piloot, ik was eigenlijk niet aan het nadenken. Ik denk dat ik hem met links goed binnenschiet, in het hoekje. Je bent wel blij, maar je denkt: het is pas de tweede minuut, je emoties onder controle houden."

Na afloop kon hij zich toch laten overmeesteren door de euforie, met de halve finales tegen Olympique Marseille op komst. "We zijn begonnen aan de Conference League – zij nóg vroeger dan ik, want ik ben pas in september ingestroomd – maar onmiddellijk was er wel het geloof dat we iets moois konden doen. Het feit dat we nu naar Frankrijk gaan, de halve finale: het mag voor mij nog wel even doorgaan, het hoeft niet bij twee wedstrijden te blijven."

Arne Slot telt zijn zegeningen na de overwinning van Feyenoord op Slavia Praag. Hij vond zijn ploeg niet sterk starten, maar noemt de overwinning wel verdiend. Spits Cyriel Dessers krijgt een groot compliment.

"We zijn natuurlijk ontzettend blij. Het is een geweldige prestatie. We hebben al zoveel wedstrijden gespeeld in Europa en om dan nu in de halve finale te komen is harstikke mooi", begint de trainer in gesprek met Veronica. "Maar ja, we zijn nog heel ambitieus om nóg verder te komen dan dit. Het is heel mooi om te zien hoe de fans zich vandaag gepresenteerd hebben, zowel in de stad als hier in het stadion met die ongelooflijke steun. Als het vannacht ook goed gaat hopen we ze er in Marseille gewoon weer lekker bij te hebben. Ze zijn van veel steun voor ons, zowel in uit- als thuiswedstrijden."

"Ik vond niet dat we goed aan de wedstrijd begonnen, de eerste kans was namelijk voor hen", zegt Slot. "We waren traag in de hoek en daar kwam een gevaarlijk moment uit. De eerstvolgende actie resulteerde in een goal voor ons, dat was mooi. De eerste twintig minuten was niet onze beste fase van ons eerlijk gezegd. Ik vind dat we daarna veel beter zijn gaan spelen en dat we verdiend gewonnen hebben."


Dessers begon vorige week op de bank, maar mocht nu starten en scoorde twee keer. "Cyriel heeft fantastisch gespeeld. Als een tegenstander zo hoog drukzet, is het fijn dat je een sterk aanspeelpunt hebt die ook nog kansen kan creëren. Hij gaf ook nog de assist op Luis Sinisterra. Cyriel is zijn geld meer dan waard. Door Bozeník te verhuren hebben we wat geld gevonden om een andere spits te huren. Als je met deze bedragen zo'n spits kunt halen, is dat een compliment voor onder meer de scouting."